top of page

Een lekkende-darm een bron van ellende
Wat is een lekkende darm en wat kun je er aandoen?

Sharon. ui icon2.png

Door verkeerde voedingsgewoonten, onnatuurlijk voedsel, medicijnen en een verstoord evenwicht in de darmflora ontstaan er microscopisch kleine beschadigingen in onze darmen. Deze kleine openingen in het darmslijmvlies noemen we ''lekkende darm'' ook wel bekend als Hyperpermeabiliteit.

Onze darmen zijn opgebouwd uit darmcellen. Deze zijn tegen elkaar geplakt met een soort lijm. Deze cellen hebben poriën. De poriën zorgen ervoor dat de noodzakelijke voedingsstoffen uit het eten in het bloed kunnen worden opgenomen. Als er openingen ontstaan komt het afweermechanisme in actie, want er kunnen allerlei ongewenste voedingsbestanddelen richting het bloed lekken, deze toxische stoffen kunnen het lichaam onnodig belasten en de hersenwerking negatief beïnvloeden.

 

Een mooi voorbeeld is alcohol, heb je ooit eens een kater gehad? Een vol hoofd met zware armen en benen? Het zijn symptomen van lekkende darmen. Al na drie glazen alcohol kun je je darmslijmvlies beschadigen.

In het filmpje hieronder van Wholistic Matters kun je precies zien wat een

lekkende darm is en hoe het ontstaat. 

Welke middelen kunnen zorgen voor lekkende darmen?

  • Suiker

  • Overmatig alcohol gebruik

  • Genotsmiddelen

  • Medicijnen

  • Gluten

  • Koemelk producten

  • Tekort aan vitaminen, mineralen zoals zink, aminozuren of essentiële vetzuren

 

Symptomen lekkende darm:

  • Opgeblazen gevoel en/of winderigheid

  • Buikpijn of buikkrampen

  • Constipatie en/of diarree (wisselend ontlastingspatroon)

  • Spijsverteringsproblemen

  • Vermoeidheid

  • Ontstekingsvormen zoals artritis, acne en eczeem

  • Luchtwegproblemen zoal astma, bronchitis, voorhoofdsholte problemen

  • Allergieën

  • Hoofdpijn of migraine

  • Depressie/ stemmingswisselingen

  • Angstklachten

  • ADHD/ ADD

  • Dyslexie

  • Verminderd concentratievermogen

  • Auto-immuunziektes versterken, zoals: Coeliakie, Crohn, Diabetes type1, Reuma, Hashimoto, Graves en MS

  • Zwaar gevoel in je hoofd, benen en armen

  • Fibromyalgie

 

Voeding activeert neurotransmitters en hormonen, die stress en emoties als geluk en rust veroorzaken. Je zou het bijna niet geloven wat verkeerde voeding met je darmen en dus met je mentale en fysieke gesteldheid kan doen. Ik geloof dat je alles kunt omkeren. Maar waar moet je beginnen? Belangrijk is om kleine stapjes te maken naar een gezond darmflora. Je kunt immers niet je hele voedingspatroon omgooien in een dag. Dat is moeilijk en ook nog demotiverend.

 

Hoe kan je jouw lekkende darm oplossen?

1. Voeding en medicatie

Schrijf je voedingspatroon op voor de komende twee weken en onderzoek hoeveel suiker, bewerkte producten, gluten en koemelk er op het menu staan. Gebruik je medicatie? Voeg dan ook je medicatie gebruik toe aan je analyse.

 

Zie je bepaalde voedingstoffen dagelijks of meerdere keren per week terugkomen? Dan is het wellicht verstandig om stap voor stap deze voedingsmiddelen te vervangen met natuurlijke producten.

 

2. Goed kauwen op je eten

De vertering begint al in de mond door het kauwproces en het mengen met speeksel. In het speeksel zitten verteringsenzymen. Het is belangrijk voor een goede vertering om het voedsel goed te kauwen (liefst 30 keer) en het speeksel goed te laten mengen. Tip! Niet veel drinken tijdens het eten.

 

3. Verminder alcohol gebruik en stress

Maagzuur helpt de maag om het eten te verteren. Verteringsproblemen ontstaan vaak omdat er een maagzuur tekort is. Wist je dat de meeste maagklachten worden veroorzaakt door een tekort aan maagzuur en niet door een teveel aan maagzuur?

 

Belangrijke vraag is wat voel je en hoe voel je je? Wat gebeurd er als je drie weken geen gluten zou eten of als je alcohol zou laten staan? Hoe sta je op in de ochtend, heb je energie, krijg je meer focus, hoe is je mindset, positief of voel je je meer angstig? Iedereen heeft een ander lichaam en dus een ander spijsvertering.  Het is uiteindelijk zoeken naar de juiste balans waar jij je goed bij voelt. 

 

‘’40% van de bevolking in Nederland neemt wel eens een middel tegen maagpijn, brandend maagzuur of andere maagproblemen. Velen gebruiken deze middelen langdurig, vooral ouderen.’’

Bron: energieke vrouwen academie

Belangrijkste oorzaken van een tekort aan maagzuur is stress, medicatie, ouder worden, het gebruik van alcohol, koffie en verkeerde voedingsmiddelen. Eet voeding met betaïne zoals bieten, broccoli, spinazie, vis en peulvruchten. Betaïne kan je maag helpen om meer maagzuur te produceren.

 

5. Yoga en buikademhaling

Yoga is een mooi manier om aan je buikademhaling te werken, het heeft namelijk een positieve werking op je darmwerking en het werkt stress verlagend.

 

Hoe genees je van een lekkende darm?

1. Bottenbouillon

Wil je snel resultaat? Maak dan je eigen bottenbouillon, deze herstellen de beschadigde celwanden door de collageen en de aminozuren proline en glycine. Binnen drie dagen is al een verschil te merken.

 

2. Zuivel: gefermenteerd, vol, rauw

Vermijd gepasteuriseerd melkproducten en kies eerder voor de biologische volle zuivelproducten zoals die van geiten deze bevatten namelijk minder lactose en caseïne.

 

3. Gefermenteerde groenten

Bij gefermenteerd voedsel ontstaat probiotica en dat zijn goede bacteriën voor je darmflora. Zuurkool, kimchi, augurken en Kvass zijn uitmuntende bronnen.

 

4. Kokos producten

Kokosolie kan een grote bijdrage leveren om ontstekingen in het spijsverteringskanaal te voorkomen en te verlichten. Door de kleine moleculen die snel en gemakkelijk verteren is het een goede keuze om lange vetzuurketens zoals maïs-, zonnebloem-, olijf-, en sojaolie te vervangen door kokosolie.

 

5. Ontkiemde zaden

Ontkiemde zaden zoals chiazaad, lijnzaad en hennepzaad zijn goede bronnen van vezels die de groei van gunstige darmbacteriën ondersteunen. Deze zaden herstellen de slijmvliezen in je hele lichaam zoals in je mond, darmen en maag.

 

Om je slijmvliezen te herstellen kun je het beste de zaden breken. Laat ze even in een kopje heet water staan waarna je het kunt drinken. Liefst 3 x per dag een kopje.

Alle bronnen kun je terug vinden via mijn kennisbank.

Gratis e-book
'Eten in het ritme van de seizoenen'
Versterk je immuunsysteem door te eten in het ritme van de seizoenen. Voor méér energie en veerkracht.

Sharon van Engelen cover seizoenen_edited.png
bottom of page