7 DINGEN DIE JE MOET WETEN OVER ZOETE AARDAPPELEN

Zoete aardappel, één van mijn favoriete ingrediënten om mee te koken. Zoete aardappelen zijn niet alleen maar fantastisch om recepten rijker te maken, ze zijn ook nog eens zeer heilzaam voor ons lichaam en geest.


1. Positieve werking op spijsvertering

Het versterkt je spijsvertering en heeft een aardend effect op je geest. Een verzwakte milt zorgt voor vermoeidheid, overgewicht, een zwakke stoelgang, slechte concentratie, oedeem en andere vervelende ongemakken. Maar daarentegen kunnen de zoete smaken van wortels, pompoen, pastinaak en zoete aardappel je weer in balans brengen.


2. Vitamine B12

Zoete aardappelen bevorderen goede bacteriën in de maag, dunne darm en dikke darm, terwijl ze tegelijkertijd slechte bacteriën en schimmels elimineren. Door deze microben op afstand te houden, helpen zoete aardappelen de productie van B12 te verhogen.


Rijk aan Kalium


Zoete aardappels zijn rijk aan kalium, daar word je milt heel erg blij van. Eén middelgrote zoete aardappel levert ruim 500 milligram kalium. Per dag heb je best veel van dit mineraal nodig voor een gezonde bloeddruk, stabiele insulineproductie, concentratie en focus en een goede vochtbalans. Bron: RVIM

3. Verlichting op darmkanaal

Zoet aardappelen helpen de vernauwing van het darmkanaal te verlichten als gevolg van de chronische ontsteking die vaak wordt gediagnosticeerd als de ziekte van Crohn of colitis.


4. Een blije binnenkant is een blije buitenkant

Zoete aardappelen met oranje vruchtvlees zitten boordevol carotenoïden zoals bètacaroteen en lycopeen. Als je elke dag een zoete aardappel eet zal je huid mooi glanzen.

5. Evenwichtige hormoonbalans

Zoete aardappelen dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans bij zowel man als vrouw. Ze bevatten fyto-oestrogenen, ofwel plantaardige oestrogenen, wat helpt om het risico te verlagen op borst- en prostaatkanker. De hormoonbalans kan verstoord worden door onder andere: geneesmiddelen, bewerkt voedsel en luchtvervuiling.


6. Gezond haargroei

Zoete aardappel is rijk aan bètacaroteen wat omgezet wordt in vitamine A. Vitamine A ondersteunt de conditie van je haar, dit komt mede door de groei van gezonde cellen. Heb je last van droog haar of haar uitval dan kan dit duiden op vitamine A tekort. In combinatie met de juiste zuivere vorm van omega 3-vetzuren en de mineralen: silicium, boron, ijzer magnesium en zink kun je je vooraard snel weer opbouwen. Het is dus belangrijk dat je gevarieerd en biologisch eet. Kijk eens naar mijn gratis e-book ‘Eten in het ritme van de seizoenen'. Daarnaast helpen zoete aardappelen bij de productie van hoofdhuid oliën die zorgen voor levendig en sterker haar.


7. Goede nachtrust

Zoete aardappel verhoogt het serotoninegehalte. Worstel je met slapeloosheid of een andere slaapstoornis dan is het van belang om je gelukshormoon in balans te brengen door voldoende en gevarieerde biologische producten te eten zoals: avocado, banaan, bonen/peulvruchten, (ontpit) courgette, pompoen, quinoa, haver en zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten en sesamzaad).


Wat kun je ermee bereiden?

Of je nu van oranje, gele, witte, roze of paarse zoete aardappelen houdt, ze zijn allemaal rijk aan voedzame stoffen! Elk type heeft geneeskrachtige eigenschappen. Gestoomde zoete aardappelen (of in soepen, stoofschotels of roerbakgerechten) hebben de meest helende eigenschappen.Versterk je milt (spijsvertering) door te

eten in het ritme van

de seizoenen.


Gratis e-book

'Eten in het ritme van de seizoenen' Voor méér energie en veerkracht.

21 weergaven0 opmerkingen