Kurkuma helpt je lichaam om jong en gezond te blijven door de krachtige antioxidanten.

Als er één voedingsmiddel is dat de titel superfood verdient dan is het wel kurkuma, één van de gezondste specerijen die je kunt verwerken in je voeding of in drankjes, i just love it!

Straw hats

De laatste tijd wordt de kurkuma wortel onderzocht in verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Kurkuma heeft namelijk het actieve ingrediënt curcumine wat vele gezondheidsvoordelen zou hebben. Bij verschillende ziektes zoals Alzheimer, MS, reumatische klachten en psoriasis worden positieve resultaten gezien wanneer kurkuma wordt gebruikt. Of niet te vergeten bij het behandelen van depressie en verschillende vormen van kanker.


Weetje


In de Chinese geneeskunde gaat alles over het bereiken en behouden van een lichamelijke energiebalans. Het gaat om een balans in Qi, wat staat voor levensenergie. Je kan lichamelijk Qi ook vergelijken met warmte, oftewel een vuurtje, dat in je binnenste brandt. Kruiden en specerijen hebben een specifieke invloed op het energiegehalte van voeding. Kurkuma zet energie in beweging.

Wat maat kurkuma zo bijzonder?

In de kurkumawortel zit 3 verschillende gele pigmenten ook wel curcuminoïden genoemd. Deze stoffen hebben een heilzame werking. Curcumine is de meest bekende soort van de drie, wegens haar sterkte antioxidant die bekend staat als ontstekingsremmend en antibacterieel.

Hieronder wil ik graag de belangrijkste eigenschappen met je delen.

7 eigenschappen van kurkuma die je zullen verrassen

1. Verhoogt je weerstand

Kurkuma verhoogt de weerstand van het organisme en ondersteund het immuunsysteem. Ook bevordert het de natuurlijke afweer van de lichaamscellen, omdat kurkuma de productie van het eiwit CAMP stimuleert. Dit eiwit helpt bacteriën, virussen en schimmels te bestrijden.

2. Sterk ontstekingsremmend

Een hoge concentratie curcumine blijkt bijna net zo effectief te zijn als ontstekingsremmende medicijnen.


3. Kanker remmend

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het gele pigment curcumine kankercellen kan opruimen en een remmende werking heeft in alle stadia en uitzaaiingen van kanker. Tot op heden zijn alleen bewijzen gevonden in dierproeven, het is echter aan te raden om de inname van kurkuma eerste met je behandelend specialist te bespreken het kan per kankersoort een andere effect hebben.

4. Verlaagt de kans op een hart -en vaatziektes

Sommige voedingsmiddelen zoals suiker verhoogt het risico op hart- en vaatziektes, je eetpatroon speelt dan ook een belangrijke rol bij het gezond houden van al je organen. Kurkuma kan bijdrage aan het herstel van de elasticiteit van de bloedvaten en versterking van het binnenweefsel van bloed- en lymfevaten ook wel endotheel genoemd. Deze bijzondere wortel gaat xidatieve stress en ontstekingen in de vaatwanden tegen.

5. Verlicht depressieve klachten

Curcumine wordt in de Chinese geneeskunde ingezet tegen depressie. Uit diverse onderzoeken in zowel dieren studies als klinische onderzoeken is aangetoond dat curcumine depressief gedrag significant vermindert. Curcumine zou de activiteit in de hersengebieden die belangrijk zijn voor emotie, stemming, leren, bloedruk en geheugen door dopamine, serotonine en noradrenaline verhogen.

6. Helpt bij lever en galkwalen

studies hebben aangetoond dat kurkuma de productie van galvloeistof bevordert, in Indonesië wordt het zelf traditioneel gebruikt om galstenen te voorkomen. Ook ondersteunt het bij een gezonde werking van de galblaas.

​7. Beschermt tegen candida

Candida is een hardnekkige schimmel infectie die overal in het lichaam kan voorkomen.

Kurkuma heeft schimmelremmende eigenschappen en kan goed helpen tegen de bestrijding van candida, het zou zelf beter kunnen helpen dan het antischimmelmiddel fluconazol.


Wil je meer leren over het inzetten van de juiste voedingsstoffen (niet vanuit dieetboeken maar vanuit je eigen lichaam), volg dan één van mijn kookworkshops. Ben jij klaar om grote stappen te zetten in je mentale en fysieke gezondheid? ​

15 weergaven0 opmerkingen