top of page
Cacao ceremonie by Sharon van Engelen.jpg

Superfood cacao, gezond en voedzaam
Medicijn van het hart, een oeroud traditie

Cacao cirkel: iets voor jouw bucketlist?

Als je nog nooit naar een cacao cirkel bent geweest, dan zou ik het je zeker aanbevelen. Het is een bijzondere ervaring die je na afloop misschien wel vaker zou willen meemaken. Inzichten, liefde, openheid, zachtheid, verbinding, focus en warmte zijn voor mij kenmerkend aan een cacao ceremonie.

Sharon. ui icon2.png

Elke keer sta ik weer versteld wat de cacao plant mij komt brengen. Als je op een bepaald vlak vastloopt, geen focus hebt of het lukt je niet om tijd vrij te maken voor jezelf dan kan een cacao retreat misschien wel precies zijn wat je nodig hebt! Het ritueel stimuleert je om contact te maken met jezelf en met anderen. Het bevordert genezing, creativiteit, mindfulness, vreugde en brengt positiviteit in je leven. De effecten van cacao kunnen kunnen per persoon verschillen. De ene persoon kan meteen diepgang ervaren en de andere voelt een subtiele effect. Sommige merken het meteen en anderen herkennen het beter na een aantal keer cacao te hebben gebruikt.

HOE SMAAKT CACAO?

Echte cacao is dik, rijk en bitter en zal heel anders smaken dan wat je wellicht gewend bent, het is dus niet te vergelijken met warme chocolademelk. Het is in het begin even wennen maar na verloop van tijd zul je de smaak gaan waarderen. Wanneer je kunt verbinden met de cacao, zul je begrijpen waarom het zo geliefd was bij de oude Maya's (Indianen die leefden in Centraal Amerika) en Azteken.

Cacao in stappen_edited.jpg

WAT IS CACAO EN WAAR KOMT HET VANDAAN?

Cacao is de vrucht van de Theobroma Cacao boom. Theobroma betekent 'Voedsel van de Goden'. Rauwe cacao is de puurste vorm van chocolade. De cacaobonen (zaden) zitten vol gezonde voedingstoffen en andere interessante stofjes. Wanneer de vruchten worden geoogst, worden de bonen gefermenteerd en gedroogd.

Wist je dat

"Cacao is rijk aan kalium. Elke 100 gram cacao bevat 1,5 gram kalium.

Een volwassen persoon heeft 2 gram kalium per dag nodig om goed te kunnen functioneren.  Zo'n 97% van het kalium in ons lichaam bevindt zich in onze cellen. Kalium bevordert onder andere; de afvoer van afvalstoffen, stimuleert mentale processen, heeft een positief effect op de bloeddruk, helpt spieren te ontspannen en houdt bloedsuikerspiegel in balans"

De bonen zijn extreem rijk aan voedingstoffen zoals mineralen, vitamines, proteïne, vezels en meer. Het belangrijkste mineraal in cacao is magnesium, dat betrokken is bij meer dan 300 lichaamsprocessen, waaronder eiwitsynthese en energieproductie. Dit maakt de cacao plant een zeer complex natuurvoedingsmiddel wat al duizenden jaren wordt gebruikt bij diverse gezondheidsproblemen. De cacao plant zit namelijk vol alkaloïden, neurotransmitters en neuromodulatoren wat zeer positief is voor ons lichaam en geest.

VOORDELEN PURE BIOLOGISCHE CACAO

 bloeddrukverlagend en een betere conditie van de vaatwand

✓ verhoogd cognitief prestatievermogen

 helpt bij het opruimen van vrije radicalen in het lichaam

✓ gunstige werking op bacteriën in onze maag en darmen

 rijk aan antioxidanten en daardoor ontstekingsremmend

Cacaoplant.jpg

WAAR KOMT DE CACAO VANDAAN?

De cacao zaden werden ontdekt door de oude Maya’s. Zij leefde verdeeld over de jungles en steden van Mexico, Guatemala en Belize. De Maya’s roosterden de zaden om er warme chocolade van te maken om vervolgens als puur ceremonieel elixer te gebruiken. Zij geloofden dat de cacao bonen een heilige gave van de goden waren.

"Nieuw onderzoek toont aan dat cacao ons

slimmer kan maken!

"“In 2021 werd er een studie uitgevoerd door de Universiteit van Barcelona en het Idibell (Bellvitge Biomedical Research Institute) de oorsprong onderzocht van flavonoïden , natuurlijke pigmenten die het lichaam beschermen: ze toonden aan dat bijna 60% van de totale inname van flavonoïden komt uit fruit en cacao. Ook bevestigd de studie dat flavanolen beschermen tegen cognitieve veroudering en verband houden met een lager risico op dementie. Flavanolen, een bestanddeel dat aanwezig is in cacao, verhogen de zuurstofvoorziening van de hersenen en verbeteren de mentale behendigheid bij zeer moeilijke cognitieve taken".

Bron: La Vanguardia

De Maya’s geloofden in een boven-, midden- en onderwereld. De onderwereld was het dodenrijk, de midden wereld was de aarde en de goden leefden in de bovenwereld. Wat de Maya’s zo bijzonder maakt is dat zij vergevorderd op het gebied van wiskunde en astronomie waren. Zo konden ze nauwkeurig de posities van de Maan en Venus aflezen en zonsverduisteringen precies voorspellen.

VANAF WANNEER WERD CACAO BEWERKT?

In de jaren 1500 namen de Spanjaarden het land van de Maya’s over en dus ook het heilige drankje. De Spanjaarden voegden melk en suiker toe om de bittere smaak te verminderen. Zo ontstond de wel bekende chocolade die wij kennen uit de supermarkt. Pure cacao verloor door het bewerkingsproces zijn heilzame eigenschappen. Door middel van educatie en ceremonies probeer ik de oude tradities van de oude Maya’s weer onder de aandacht te brengen. Cacao is één van de mooiste planten die ik heb mogen ontmoeten en ik gun iedereen een reis met het plant medicijn moeder cacao. 

 

VOORDELEN CACAO RETREAT

✓ De cacao plant geeft je een gevoel van euforie en het stimuleert je humeur

✓ De effecten van cacao zorgen voor een gevoel van liefde, focus, dankbaarheid en creativiteit

✓ Het ritueel brengt je in rust en in contact met jezelf en je onderbewustzijn

✓ Je leert loslaten wat je niet meer dient

✓ Het werkt rustgevend en aardend

Wij zijn een weerspiegeling van moeder aarde, de eigenschappen

van de cacaoboon zijn al in ons aanwezig.

Ben jij nieuwsgierig om deze eigenschappen te ontmoeten?

Meld je gauw aan en laat de cacao zijn magie doen!

ERVARING VAN ANDEREN

Dineke Broos .jpg

Aanrader, Dineke vertelt

"Ik heb zo’n prachtige middag beleefd bij Sharon. De ceremonie starten met een heerlijk zonnetje en wat uitleg. Daarna begon de ademhaling volgens de Wim Hof methode. Al veel over gehoord en gelezen maar fantastisch om te mogen ervaren. Heerlijk gevoel, vooral omdat je op een gegeven moment geen behoefte meer hebt om continu adem te halen. Prachtig!
De cacao begon tijdens de ademhaling ook voelbaar binnen te komen.
Een zacht, warm en liefdevol gevoel. Ik heb de ceremonie heel blij en fijn ervaren. Ondanks diverse emoties in mijn lijf merkte ik dat ik vooral blij en vrolijk was. Nu, ruim een week na de ceremonie merk ik dat ik dat gevoel nog steeds bij me draag 🙏🏻."

LET NATURE BE YOUR TEACHER

MIJN MISSIE IS KENNIS TE BEWAREN EN TE VERSPREIDEN

muzikale holistisch kookworkshop By Sharon van Engelen33_edited.jpg

Muzikale Cacao
Ceremonie boeken

Wil jij een prachtig eeuwenoud ritueel zelf meemaken? Dat kan tijdens een liefdevolle en veilige reis met plant medicijn cacao. Laat de cacao zijn magie doen!

Pure cacao low res.jpg

Eigengemaakte chocolade
reep recept

Ik deel één van mijn favoriete cacaorecepten met je. Wat is ie heerlijk gezond en bijzonder, een echte superfood als je

het mij vraagt.

muzikale holistisch kookworkshop By Sharon van Engelen_edited.jpg

Privé cacao
ceremonie boeken

Voor jou alleen, samen met je partner, met een goede vriend of vriendin, of met familie. Het kan ook een leuke verrassing voor iemand zijn. Jouw Privé ceremonie, intiem en fijn in eigen omgeving of op locatie.

Bekijk de voordelen van puur cacao in het filmpje hieronder

van Healthy Bodies:

bottom of page