Superfood cacao, gezond en voedzaam
Medicijn van het hart, een oeroud traditie

Sharon. ui icon2.png

Cacao ceremonie: iets voor jouw bucketlist?

Als je nog nooit naar een cacao ceremonie bent geweest, dan zou ik het je zeker aanbevelen. Het is een bijzondere ervaring die je na afloop misschien wel vaker zou willen meemaken. Inzichten, liefde, openheid, zachtheid, verbinding, focus en warmte zijn voor mij kenmerkend aan een cacao ceremonie. Elke keer sta ik weer versteld wat de cacao plant mij komt brengen. Als je op een bepaald vlak vastloopt, geen focus hebt of het lukt je niet om tijd vrij te maken voor jezelf dan kan een cacao ceremonie misschien wel precies zijn wat je nodig hebt! De ceremonie stimuleert je om contact te maken met jezelf en met anderen. Het bevordert genezing, creativiteit, mindfulness, vreugde en brengt positiviteit in je leven. 

HOE SMAAKT CACAO?

Echte cacao is dik, rijk en bitter en zal heel anders smaken dan wat je wellicht gewend bent, het is dus niet te vergelijken met warme chocolademelk. Het is in het begin even wennen maar na verloop van tijd zul je de smaak gaan waarderen. Wanneer je kunt verbinden met de cacao, zul je begrijpen waarom het zo geliefd was bij de oude Maya's (Indianen die leefden in Centraal Amerika).

 

WAT IS CACAO EN WAAR KOMT HET VANDAAN?

Cacao is de vrucht van de Theobroma Cacao boom. Theobroma betekent 'Voedsel van de Goden'. Rauwe cacao is de puurste vorm van chocolade. De cacaobonen (zaden) zitten vol gezonde voedingstoffen en andere interessante stofjes. Wanneer de vruchten worden geoogst, worden de bonen gefermenteerd en gedroogd.

 

 

 

 

Wist je dat

"Cacao is rijk aan kalium. Elke 100 gram cacao bevat 1,5 gram kalium.

Een volwassen persoon heeft 2 gram kalium per dag nodig om goed te kunnen functioneren.  Zo'n 97% van het kalium in ons lichaam bevindt zich in onze cellen. Kalium bevordert onder andere; de afvoer van afvalstoffen, stimuleert mentale processen, heeft een positief effect op de bloeddruk, helpt spieren te ontspannen en houdt bloedsuikerspiegel in balans"

De bonen zijn extreem rijk aan voedingstoffen zoals mineralen, vitamines, proteïne, vezels en meer. Het belangrijkste mineraal in cacao is magnesium, dat betrokken is bij meer dan 300 lichaamsprocessen, waaronder eiwitsynthese en energieproductie. Dit maakt de cacao plant een zeer complex natuurvoedingsmiddel wat al duizenden jaren wordt gebruikt bij diverse gezondheidsproblemen. De cacao plant zit namelijk vol alkaloïden, neurotransmitters en neuromodulatoren wat zeer positief is voor ons lichaam en geest.

VOORDELEN PURE BIOLOGISCHE CACAO

 bloeddrukverlagend en een betere conditie van de vaatwand

✓ verhoogd cognitief prestatievermogen

 helpt bij het opruimen van vrije radicalen in het lichaam

✓ gunstige werking op bacteriën in onze maag en darmen

 rijk aan antioxidanten en daardoor ontstekingsremmend

 

 

 

WAAR KOMT DE CACAO VANDAAN?

De cacao zaden werden ontdekt door de oude Maya’s. Zij leefde verdeeld over de jungles en steden van Mexico, Guatemala en Belize. De Maya’s roosterden de zaden om er warme chocolade van te maken om vervolgens als puur ceremonieel elixer te gebruiken. Zij geloofden dat de cacao bonen een heilige gave van de goden waren.

Cacaoplant.jpg

"Nieuw onderzoek toont aan dat cacao ons

slimmer kan maken!

"“In 2021 werd er een studie uitgevoerd door de Universiteit van Barcelona en het Idibell (Bellvitge Biomedical Research Institute) de oorsprong onderzocht van flavonoïden , natuurlijke pigmenten die het lichaam beschermen: ze toonden aan dat bijna 60% van de totale inname van flavonoïden komt uit fruit en cacao. Ook bevestigd de studie dat flavanolen beschermen tegen cognitieve veroudering en verband houden met een lager risico op dementie. Flavanolen, een bestanddeel dat aanwezig is in cacao, verhogen de zuurstofvoorziening van de hersenen en verbeteren de mentale behendigheid bij zeer moeilijke cognitieve taken".

Bron: La Vanguardia

De Maya’s geloofden in een boven-, midden- en onderwereld. De onderwereld was het dodenrijk, de midden wereld was de aarde en de goden leefden in de bovenwereld. Wat de Maya’s zo bijzonder maakt is dat zij vergevorderd op het gebied van wiskunde en astronomie waren. Zo konden ze nauwkeurig de posities van de Maan en Venus aflezen en zonsverduisteringen precies voorspellen.

VANAF WANNEER WERD CACAO BEWERKT?

In de jaren 1500 namen de Spanjaarden het land van de Maya’s over en dus ook het heilige drankje. De Spanjaarden voegden melk en suiker toe om de bittere smaak te verminderen. Zo ontstond de wel bekende chocolade die wij kennen uit de supermarkt. Pure cacao verloor door het bewerkingsproces zijn heilzame eigenschappen. Door middel van educatie en ceremonies probeer ik de oude tradities van de oude Maya’s weer onder de aandacht te brengen. Cacao is één van de mooiste planten die ik heb mogen ontmoeten en ik gun iedereen een reis met het plant medicijn moeder cacao. 

 

VOORDELEN CACAOCEREMONIE

✓ De cacao plant geeft je een gevoel van euforie en het stimuleert je humeur

✓ De effecten van cacao zorgen voor een gevoel van liefde, focus, dankbaarheid en creativiteit

✓ Het ritueel brengt je in rust en in contact met jezelf en je onderbewustzijn

✓ Je leert loslaten wat je niet meer dient

✓ Het werkt rustgevend en aardend

 

 

Wij zijn een weerspiegeling van moeder aarde, de eigenschappen van de cacaoboon zijn al in ons aanwezig. Ben jij nieuwsgierig om deze eigenschappen te ontmoeten? Meld je gauw aan en laat de cacao zijn magie doen!

ERVARING VAN ANDEREN

Sharon Calis.jpg

Sharon, Aanrader!

Een paar weken terug ben ik bij Sharon geweest voor een dag, muzikale mindful koken workshop met in de ochtend de cacao ceremonie. Wat een heerlijke dag was het!! Sharon creëert een veilige sfeer waarin je direct jezelf kan zijn. De cacao ceremonie was heel fijn! Met live klanken meditatie. In de middag gingen we koken. Sharon weet heel veel over voeding en wat het voor je kan betekenen qua gezondheid. Erg interessant! Leuk om weer nieuwe dingen te leren en te maken. Nogmaals een heerlijke dag en absolute aanrader!

Ron .jpg

Ron, Verrast

Ik kreeg een tip  om een cacao ceremonie te boeken bij Sharon. Ik was eerst sceptisch echter heeft de cacao mij volledig verrast. Ook heeft de ademhalingsoefening mij heel veel gebracht. Dank je wel Sharon voor je warme ontvangst en aandacht tijdens de ceremonie. Ik voelde heel veel

rust, vooral in mijn hoofd. 

 

De locatie, bereikbaarheid, verzorging en organisatie was uitstekend geregeld! Ik zou het aan iedereen aanraden! Thx Sharon

kirstin_edited.jpg

Kirstin, Aandacht

Dankbaar ben ik voor de cacao ceremonie die ik met Sharon heb mogen volgen. Sharon is vol aandacht en  liefde en met de juiste intenties gedurende de gehele ceremonie aanwezig. De gehele ceremonie vindt in uiterste rust en aandacht plaats zodat ik me meteen veilig voelde bij haar en ik kon me geheel overgeven aan alles wat was en kwam. Ze is er echt voor jou.  Ook de periode na de ceremonie is Sharon nog steeds aanwezig. Het was een bijzonder kado voor mezelf en ik ben dankbaar dat zij op het juiste moment op mijn pad is gekomen. Liefs kirstin

muzikale holistisch kookworkshop By Sharon van Engelen33_edited.jpg

Muzikale Cacao
Ceremonie boeken

Wil jij een prachtig eeuwenoud ritueel zelf meemaken? Dat kan tijdens een liefdevolle en veilige reis met plant medicijn cacao. Laat de cacao zijn magie doen!

Pure cacao low res.jpg

Eigengemaakte chocolade
reep recept

Ik deel één van mijn favoriete cacaorecepten met je. Wat is ie heerlijk gezond en bijzonder, een echte superfood als je

het mij vraagt.

muzikale holistisch kookworkshop By Sharon van Engelen_edited.jpg

Privé cacao
ceremonie boeken

Voor jou alleen, samen met je partner, met een goede vriend of vriendin, of met familie. Het kan ook een leuke verrassing voor iemand zijn. Jouw Privé ceremonie, intiem en fijn in eigen omgeving of op locatie.